Singapur‘un sadece en eski bahçesi değil aynı zamanda UNESCO Kültür Mirasları arasına da giren dünyadaki tek tropik botanik bahçesi olan Singapur Botanik Parkı ve içerisindeki Ulusal Orkide Bahçeleri şehri ziyaret ettiğinizde mutlaka uğramanız gereken duraklardan biri. Peki neden?
1859 yılından beri var olan ve gelişen botanik bahçeleri sadece ziyaretçilere huzurlu ve keyifli zaman geçirmeyi vaat etmekle kalmıyor. Burası aynı zamanda bilimsel bitki araştırmaları ve eğitimleri alanında da önemli bir merkez.
Elbette turistik bir ziyaret açısından bu çok önemli olmayabilir, ama siz de benim gibi gezdiğiniz yerlerin geçmişini, varsa arka planında neler olduğunu bilmek isteyenlerdenseniz çok önemli.

Yılda 4,5 milyon turist ve Singapurlu’nun ziyaret ettiği, içerisinde onlarca farklı bahçe, bir müze, bir sergi alanı ve restoranlar ile cafelerin yer aldığı Singapur Botanik Parkı zaman ayırdığınıza değecek. O yüzden lafı çok da uzatmadan botanik bahçesi neden bu kadar önemli, içerisinde görülecek neler var, nasıl ulaşabilirsiniz gibi konulara geçeyim.
Bu arada Singapur hakkında çok daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız Singapur Gezi Rehberi yazımızı da okuyabilirsiniz.
Singapur Botanik Parkı ve Orkide Bahçeleri Tarihçesi


Singapur Botanik Parkı’nın 1859 yılında kurulduğundan yazının başında bahsetmiştim. O dönemde tarlalar ve yağmur ormanlarından oluşan alanı Lawrence Niwen isimli peyzaj mimarı bir parka dönüştürmüş.
320 dönümlük botanik park 1866 yılında 120 dönüm daha büyütülerek ünlü Kuğu Gölü‘nü de içine almış. Takip eden yıllarda ise ilk kauçuk ağacı tohumunun ekimi ve büyütülmesinin ardından Singapur dünyanın en büyük kauçuk üreticisi ve ihracatçısı olmuş ki sömürge dönemi bittiğinde ekonomik olarak bunun hayli faydasını görmüşler.

Bu dönemde çeşitli orkide türlerinin yetiştirilmesi, farklı (hibrid) orkide türleri üretilmesi de başlamış ve bugün Singapur’un sembolü Vanda Miss Joaquim cinsi orkideler üretilmeye başlanmış. Ki Singapur Botanik Parkı içerisindeki Ulusal Orkide Bahçeleri‘nde bugün 1200’den fazla orkide türü bulunuyor. Zaten bu kısım da parkın en çok turisti çeken yeri.
Ve zaman içerisinde bahçeler büyüyerek 820 dönüm alana ulaşmış. Bu arada Singapur Botanik Bahçeleri 2014 yılından beri UNESCO Kültür Mirasları arasında yer alıyor.
Singapur Botanik Parkı ve Orkide Bahçeleri Gezilecek Yerler


2,5 kilometreye varan uzunluğu, içerisindeki çeşitli bahçeleri, bir yağmur ormanı, müzeler ve restoranlarıyla Singapur Botanik Parkı her zevke hitap eden atraksiyonlara sahip. Ben en önemlilerinden bahsedeceğim ama biraz zaman ayırıp siz de kendi zevkinize göre botanik parkın çok daha farklı yerlerini keşfedebilirsiniz.
Singapur’daki tüm gezilip görülecek yerleri ve bu yerler hakkında detaylı bilgileri ise Singapur Gezilecek Yerler isimli yazımızda okuyabilirsiniz.
1. Ulusal Orkide Bahçeleri


Singapur’un milli çiçeği ve ülkenin sembolü orkide haliyle ülkedeki en değerli bitkilerden. Buna adanmış Ulusal Orkide Bahçeleri de botanik parktaki en çok ziyaretçi çeken ve bunu da hak eden bir bahçe.
Ulusal Orkide Bahçeleri 1200 farklı orkide türünün, bahçe çalışanları tarafından neredeyse “el yapımı” diyebileceğim titizlikte yetiştirildiği, ziyaret edenleri büyüleyen, sıradışı bir park. Üstelik burası orkide bitkisi üzerine bilimsel çalışmaların da devam ettiği bir merkez.
Ulusal Orkide Bahçeleri’nde yeni elde edilen melez orkide türlerine bazı ünlülerin adının verildiğini de görebilirsiniz. Örneğin Elton John, Prenses Diana, Nelson Mandela’nın adlarının verildiği orkide türleri de burada ziyarete açık. Burası ayrıca dünyanın en büyük orkide bahçesi ünvanını da elinde bulunduruyor.
Singapur Botanik Parkı içerisine giriş ücretsiz ancak parkın ücretli giriş yapılan tek bölümü de Ulusal Orkide Bahçeleri. Ki yazının sonunda bu konuda daha detaylı bilgi vereceğim.
2. Kuğu Gölü


Singapur’un en eski süs havuzu olma ünvanını elinde bulunduran Kuğu Gölü adını Amsterdam’dan getirilen bir çift kuğudan almış. Yaklaşık 4 metre derinliğindeki göl 150 dönüm alana yayılmış ve hem içerisindeki balık türleri hem de çevresinde bitki örtüsü sayesinde görülmeye değer.
3. SBG Müzesi

Holttum Hall’da yer alan Singapur Botanic Parc Müzesi 1921 yılında bahçelerin yöneticisinin ofisi ve laboratuvar olarak kullanılmak üzere yapılmış. Ancak bugün çeşitli sergiler, interaktif showlar ve toplantılar için kullanılıyor.
4. CDL Green Galerisi

Halttum Lawn’da çevre dostu bir binada bulunan CDL Green Galeri‘de her altı ayda bir değişen botanik bilimi ve bitkilerle ilgili sergiler düzenleniyor. Bina ayrıca Singapur’daki ilk kendi enerjisini üreten bina. Çatısında yer alan güneş panelleri ile güneş enerjisinin toplanıp depolandığı binada kullanılan elektrik de buradan elde ediliyor. Hem içerisindeki sergiler hem de yapının kendisi ziyaret etmek için yeterli bir sebep aslında.
5. Jacob Ballas Çocuk Bahçesi


Adını yapılması için yüksek miktarda bağışta bulunan ve 2004 yılında vefat eden Singapur’lu filantropist Jacob Ballas’dan alan çocuk bahçesi Asya’nın ilk çocuk bahçesi.
Çocuklu turistler için de ziyaretin ilk durağı diyebilirim. İçerisinde çocuklar için oyun alanları, labirent, kaydıraklı ağaç evler gibi eğlenceli atraksiyonlar bulunan bahçede aynı zamanda çocuklara fotosentezin ne olduğunu anlatan interaktif oyunlar, bitkilerin nerelerde kullanıldığını gösteren sergiler de mevcut.
Bahçenin teması “dünyadaki yaşam bitkilere bağlıdır” ve misyonu da eğlenceli oyunlar aracılığıyla çocuklara bitkilerin ve ekosistemin dünya üzerindeki yaşama nasıl bir katkısı olduğu.
6. Yağmur Ormanı


60 dönümlük yağmur ormanı aslında Singapur Botanik Bahçesi yapılmadan önce de buradaymış, sadece bunu bahçenin içine almışlar. İçerisinde bulunan 300’den fazla farklı bitki ve ağaç türünden bazıları Singapur’da da nadir görülen türlerden.
Eğer daha önce bir yağmur ormanı görmediyseniz burayı mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Boyu 50 metreye ulaşan tropik ağaçlar, bitkiler ve otların oluşturduğu çok katlı ekosistemi ve iklimi ile sıradışı bir ziyaret noktası olacak.

Ben kısaca Singapur Botanik Parkı içerisinde, en çok ziyaret edilen birkaç yerden bahsettim. Ancak bu 800 dönümlük parkta Bonsai Bahçesi, Botany Center, Güneş Bahçesi, Zencefil Bahçesi, Evrim Bahçesi, Mis Kokulu Bahçe, İyileşme Bahçesi, Kafesli Bahçe ve daha pek çok farklı konseptte bahçeler olduğunu söylemek istiyorum.
Singapur Botanik Parkı ve Orkide Bahçeleri Nerede ve Nasıl Gidilir?


Holland, Napier, Cluny ve Tyersall Caddeleri arasında ve Singapur’un merkezinde yer alan botanik parka taksi veya araç dışında toplu ulaşımla gitmek isterseniz otobüs ve MRT trenleri seçeneği var.

  • MRT trenlerini kullanırsanız “Botanic Gardens” İstasyonu’nda inebilirsiniz.
  • Otobüs kullanmak isterseniz de 7, 105, 123, 174, 66, 151, 153, 154, 75 ve 77 numaralı otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Singapur Botanik Parkı ve Orkide Bahçeleri Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri


Singapur Botanik Parkı ile ilgili en güzel şey parkın sabah 05:00 ile gece 24:00 arasında açık olması. Elbette içindeki bazı bölümlerin ziyaret saati farklı ki o da şu şekilde:

  • Ulusal Orkide Bahçesi her gün 08:30–19:00 arası açık.
  • SBG Müzesi ve CDL Green Galeri 09:00–18:00 arası açık.
  • Jacob Ballas Çocuk Bahçesi ise 08:00–19:00 arası açık.

Botanik parka giriş ise ücretsiz. Sadece Ulusal Orkide Galerisi girişi için ücret ödenmesi gerekiyor. Ki bu da;
Yetişkinler için 5 USD, öğrenci ve 60 yaşından büyükler için 1 USD. 12 yaşından küçük çocuklar için Ulusal Orkide Bahçesi girişi de ücretsiz.